QUO VADIS HOMO?

Festival savremene umetnosti // Novi Sad

DUNAVSKI DIJALOZI 2020

8. – 28. Septembar

Centralna izložba:
QUO VADIS HOMO?

Kustosti: Ami Barak (Paris),  Sava Stepanov (Novi Sad)

UMETNICI:

Antal Lakner HUN, Ana Adamović SRB, Tatjana Danneberg AUT, Pusha Petrov ROU/FRA,  Oto Hudec SVk, Ivan Moudov BGr, Oleksij Sai UKR, Alexander TineiHUN/MDA ,Ottmar Hoerl DEU, Ana Josipović CRO, Orjen Đurić SRB, Milena Milosavljević SRB/DEU, Stefan Lukić SRB

> Galerija likovne umetnosti Poklon zbirka Rajka Mamuzića, Vase Stajića 1

dijalog: Novi Sad // Temišvar

Selektori: Sorina Jeca (Temišvar),  Sava Stepanov (Novi Sad)

UMETNICI:

Sanja Radusin SRB // Peter Jecza ROU

NatašaTeofilović SRB // Ioan Aurel Murean ROU

Vladimir Tatarević SRB // Ana Ada

> Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37 

SRBIJA + 

Selektor: Ksenija Marinković

Mića Stajčić

> Galerija Bel Art, Bul. Mihajla Pupina 17

SRBIJA + 

Selektor: Ljiljana Tadić

Vuk Ćuk

> Galerija SULUV, Bul. Mihajla Pupina 9

 

SRBIJA + 

Selektor: Vesna Latinović

Veroljub Naumović

> Mali likovni salon, Bul. Mihajla Pupina 9 

 

FESTIVAL SAVREMENE UMETNOSTI DUNAVSKI DIJALOZI 2020

QUO VADIS HOMO?

Novi Sad, septembar 2020.

 

Osmo izdanje Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi će  sodržati od 8. do 28. septembra u  Novom Sadu. Festival je kao i  predhodnim izdanjima zamišljen kao pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina).

Ove godine u programu dominira centralna izložba naslovljena Quo vadis homo?  koju su zajednički koncipirali Ami Barak, nezavisni kustos iz Pariza i Sava Stepanov, likovni kritičar i umetnički direktor Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi u Novom Sadu. Tema je nametnuta okolnostima  globalnog haosa  u kome je danas odista teško iznaći pravu okosnicu smisla. Sve do nedavno čovek je verovao da je na putu stalnog progresa, da prati civilizacijski iskorak uslovljen  napretkom nauke i “elektronike u službi čoveka”. Ta i takva očekivanja se nisu ispunila te se čovek našeg doba začas našao pred modifikovanim karakteristikama tih dobrih osobenosti pretvorenih u sredstva rigidne kontrole, usred  prestruktuiranog društva u kojem je prekvalifikovan u resursnu komponentu neoliberalnog kapitalizma. Ovakva inverzija smisla uvodi čoveka u okrilje depresije koja je postala dominantna dijagnoza stanja modernog sveta.

Na ovogodišnjim Dunavskim dijalozima biće postavljene i tri samostalne izložbe savremenih srpskih umetnika sa zadatkom da odgovore na istu temu “Quo vadis homo?”. U Galeriji Bel art će biti postavljena izložba radova vajara Miće Stajčića iz Beograda  koji sa puno  kritičke ironije “iventariše” bolna mesta naše kulture i savremenog življenja. U Malom likovnom salonu KCNS će se prezentovati skulpture Veroljuba Naumovića, mladog skulptora iz Novog Sada koji začuđujuće preciznim (hiper)realizmom filozofira nemogućnosti savremenog čoveka da prevaziđe sudubinski obuhvat opšte ugroženosti i alijenacije. Konačno, u Galeriji SULUV-a se predstavljaju radovi Vuka Ćuka, multimedijalnog umetnika iz Beograda koji svojim mobilnim slikama i skulpturama, autentičnim i jasno personalizovanim načinom manifestuje duh našeg življenja u doba invazivnog tehnicizma i sveopšte robotizacije i  tehnologizacije.

Na ovogodišnjim Dunavskim dijalozima predviđen je susret umetnika Temišvar-Novi Sad. To je još jedan u nizu izložbenih dijaloga umetnika iz Rumunije i Srbijeom Bel art iz Novog Sada, dakle, iz gradova koji su imenovani za dve buduće Evropske prestonice kulture. Dosada su ove rumunsko-srpske komparativne izložbene postavke davale izuzetno zanimljive, čak specifične rezultate, koji su omogućavali brojne  rasprave i zaključke o delotvornosti savremene umetnosti u post-socijalističkom periodu susednih zemalja, u vremenu tranzicijskih procesa u društvu ali i u umetnosti, te u postmodernističkim zbivanjima u vremenu raskrsnice vekova te u okolnostima sveopšte globalizacije.

Festival je podržan od strane Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama,  Fondacije Novi Sad 2021  i Austrijskog kulturnog foruma.

Partneri u projektu su Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Kulturni centar Novog Sada, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Francuski institut u Novom Sadu

Važno: Otvaranje izložbi (COVID19)

Zbog specifičnih okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa, neće biti javnog otvaranja izložbi Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2020. Poseta će biti moguća u toku redovnog radnog vremena izložbenih galerija, uz poštovanje preventivnh mera i preporuke zaštite od korona virusa.