O IZLOŽBI:

„Kako sam lagala na Instagramu − backstage” fotografski je ispričana dvostruka borba protiv uznapredovanog raka dojke. Jedna priča odvija se iza očiju javnosti, a druga, virtuelna, ulepšana slika života, potpuno skriva posledice borbe protiv raka, te na prvi pogled daje lažnu sliku stvarnosti.

Međutim, obe priče izražavaju intimnu utakmicu žene protiv raka dojke, svih njenih posledica i propratnih promena koje snažno i primarno napadaju baš ono što vizuelno daje pečat ženstvenosti.

U ovoj izložbi novinarka Ana Josipović prikazuje kako izgleda gubitak kose i grudi te kako se s takvim stanjem nositi u današnje vrijeme opsednuto estetikom tela kroz intimno zabeležene foto-priče: od rođendana bez kose preko stilizovanog partija do „seksi editorijala” u kojima se susreće virtuelni i realni prikaz.

Izložba je zamišljena kroz 13 foto-priča, a iza objektiva foto-aparata je Anina sestra, Slavica Josipović. Svaka priča je, u stvari, foto-instalacija koja započinje uređenim izgledom za javnost − fotografijama objavljenim na Instagramu na kojima Ana svoj gubitak kose skriva igrajući se perikama pa zbog mejkovera dobija „lajkove”. Tim fotografijama ovaj put pridružuje priču iz „bekstejdža” − gubitak kose, bolnički krevet, ožiljke nakon operacije.

Misija ovog foto-projekta je da pokaže kako se teškoj životnoj situaciji odupreti estetikom, modom i lepotom.

_________

„Saznanje da imam rak dojke nije me preplašilo. Rekla bih da me je razljutilo. Bila sam besna na vlastiti život. Nečeg sam se, ipak, prestrašila. Prvo što sam pitala doktora bilo je: „Hoću li izgubiti kosu?”. Nije me bilo strah što ću uskoro izgubiti grudi, možda umreti, nego to što bih mogla izgubiti kosu. Moju dugu kosu o kojoj sam bila zavisna. Koju nisam smela skratiti više od 5 cm jer mi je to bilo emotivno preteško. Koju sam brižljivo negovala, čuvala od previše feniranja i peglanja, koristila najfinije maske i preparate. Nema šanse. Biram umiranje, kosu neću izgubiti.

Za manje od dva meseca bila sam bez kose, trepavica, s tetoviranim obrvama, a u moj život su ušle perike. Tako je, paralelno s klasičnom borbom koju, pod kontrolom lekara, prolazim tiho i skriveno od javnosti, započela moja modna utakmica s rakom.

Moj tim čine: Blondie, Cicciolina, Melania Trump, Clementine Kruczynski, Beyonce, Nastassja Kinski, Anna Oxa − tako sam nazvala perike, a svaka od njih donela je novi karakter u ovu borbu.

S njima sam, možda, prevarila Instagram i ostavila utisak kako živim stilizovani fancy life, u kojem toliko često menjam izgled svoje kose. U stvari sam ulepšala i tu drugu, „realnu” stranu svog života koji me je šamarao i podmuklo mi oduzimao detalje koji su ženama bitni.

Takva jedna stylish igra na neki način mi je pomerila pažnju s „ružnog” i istovremeno dala snagu za borbu koja teče iza scene. Pomogla mi je da zadam šah-mat životnoj situaciji koja mi je oduzela kosu, grudi, nokte, ženske hormone i, na neki način, pokušala mi ukrasti ženstvenost.

Ovo je moj prkos. Ženski prkos.

Ana Josipović, Kako sam lagala na Instagramu − backstage
Ana Josipović, Kako sam lagala na Instagramu − backstage
Ana Josipović, Kako sam lagala na Instagramu − backstage

GOLI ROĐENDAN

Tumor ”dojke” dijagnostifikovan mi je tačno 2 meseca pre rođendana. I nije bio u početnoj fazi. Već je metastazirao. Prihvatila sam hemioterapiju i imala sam jednu želju – da mi kosa izdrži do rođendana.

Da ga ne dočekam posve ogoljena, razoružana, na kolenima, ružna, bez kose, bez nade i ostalih želja.

Otpala je 2 dana pre rođendana.

Prvu fotku bez kose objavila sam na Instagramu na svoj rođendan. U jednoj posebnoj haljini. Sa smeđom perikom, jedinoj kojoj nisam dala ime. Samo ona, od svih mojih perika, glumi baš mene, kakva sam bila ranije.

Kao da se ništa nije dogodilo.

Stanje

Kosa: nula

Trepavice: po 5-6 na svakom oku

Obrve: proređene, ali tetovirane

_________________________________

IZVOD IZ BIOGRAFIJE:

Ana Josipović
Foto: Slavica Josipović

Nekom igrom sudbine dogodilo se da sam dosad na svim pozicijama bila „prva” – prva urednica mode u magazinima Grazia, GloriaGlam i Gloria. Lansirala sam Cosmopolitan.hr te magazin Stilist.

Poslednjih godina moj ofis su internet i ulica − sa sestrom Slavicom Josipović, takođe novinarkom, osmišljavam i vodim modni portal Style Zagreb koji prati uličnu modu i govori o kulturi odevanja.

Autorka sam modnih priloga u emisijama Hrvatske televizije. Proteklih desetak godina aktivno sam se bavila humanitarnim radom zbog čega sam neko vreme živela u Africi i Kambodži.