Umetnici: Sanja Radusin Peter Jeca, Nataša Teofilović / Joan Aurel Murešan, Vladimir Tatarević / Ana Adam

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37

Kustosi: Sorina Jeca Janovići (Temišvar), Sava Stepanov (Novi Sad)

U kompleksnoj programskoj strukturi Festivala  koncepcijsku zasebnost predstavljaju izložbe koncipirane kao „dijaloški“ susreti domaćih  umetnika sa umetnicima iz pojedinih zemalja podunavskog regiona. Susreti rumunskih i srpskih umetnika sada već imaju svoju višegodišnju hronologiju, zahvaljujući manifestaciji na kojoj rumunski umetnici učestvuju od prve izložbe, a ponajviše zahvaljujući izuzetnoj saradnji galerije Bel art sa partnerima iz Temišvara – Fondacijom Triade  i galerijom Jeca.

Postavkom radova  skulptora Petera Jece, slikara Joana Aurela Murešana i multimedijalne umetnice Ana Adam iz Rumunije te mlade vajarke Sanje Radusin, multimedijalne umetnice Nataše Teofilović i fotografskog umetnika Vladimira Tatarevića iz Srbije, kustosi Sorina Jeca Janovići i Sava Stepanov su nastojali da prikažu neke od pojava zapaženih u aktuelnim umetničkim zbivanjima u svojim sredinama.

Pokazalo se da su radovi ovih umetnika različitih generacijskih pripadnosti i zasebnih iskaza u skladu s prirodom današnje raspršene umetnosti. Na specifičan način, ovi umetnici tragaju za istinskim estetsko-etičkim odgovorima na izazove današnjeg sveta ispunjenog globalnim osećanjem nesigurnosti.

Dunavski dijalozi 2020 predstavljaju Natašu Teofilović i Joana Aurela Murešana

Nataša Teofilović

Nataša Teofilović, autobiografija | tišina
https://vimeo.com/363998868
Fotografija: iz arhive umetnice

Izjava umetnice

”Kada sam počela da živim sama, odlučila sam da rekonstruišem staru porodičnu kuću. Prostor u kome se generacijama živelo nosi u sebi tragove nekadašnjih ukućana, nekadašnjeg života. Memorija je subjektivna i može se rekonstruisati samo u fragmentima i svako od nekadašnih ukućana opisao bi i prošao kroz ovaj prostor na drugačiji način i drugim putem. Odatle je i ovaj virtuelni prostor fragmentaran kao da u isto vreme imamo viđenje više različitih ljudi.

Poslednjih 15 godina negujem ruže i bosiljak koje su stare oko 40 godina. Nedostajući fragmenti kuće u animaciji zamenjeni su biljkama iz bašte. Prostor se rekonstruiše, život se obnavlja.

autobiografija | tišina je 3D animacija urađena tehnologijom VR animacije, odnosno 360 videa, ali se prikazuje kao klasična animacija jer 360 video daje celinu prostora u svakom frejmu animacije i prostor se metaforički rečeno obavija oko nas mada i dalje ostajemo u 2D slici. Iz belog u belo.”

Link – autobiografija | tišina: https://vimeo.com/363998868

Nataša Teofilović je vizuelna umetnica koja kroz novomedijsku i kompjutersku umetnost istražuje pojavnost i identitet ženskog i čulnog u virtuelnom prostoru. Radi u različitim medijima, od eksperimentalnog videa i performansa do 3D karakter animacije, digitalnih ambijenata i generativne umetnosti.

Od brojnih domaćih i međunarodnih priznanja izdvajaju se: počasna nagrada na međunarodnom festivalu digitalne umetnosti Ars Electronica, Linc 2016., počasna nagrada na međunarodnom konkursu iz digitalne umetnosti Evropskog instituta za fiziku čestica – CERN i festivala digitalne umetnosti Ars Electronica 2011., rad u izboru žirija 15-og međunarodnog festivala medijske umetnosti u Tokiju 2011.

Nataša Teofilović je doktorirala i magistrirala Digitalnu umetnost na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Diplomirala je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Vanredna je profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Joan Aurel Murešan

Joan Aurel Murešan, ULTRASILVANIA 4
Fotografija: Iz arhive umetnika

Izjava umetnika:

“Slikanje je za mene poput putovanja: putovanja u našu unutrašnju Persiju. Svako putovanje u sebe samog, u sopstveno središte, krivudavo je, otvara se poput izgubljenog puta i, presecanjem stanica, sastoji iz enigmatične geometrije – odnosno, lavirinta. Središte – naše unutrašnje biće – može biti bilo gde – što znači, svugde. Svrha putovanja ima asimptotski karakter, bilo koji inicirajući i otkrivajući dodir, čudno i neobjašnjivo, postaje novi početak. “Ja nisam s ovog sveta,” rekao je Prorok. Ako pođemo od ove premise, stvarnost može biti prihvatljiva, čak i prijatna. A naše putovanje kroz nju neobična, čak prelepa poseta. Nazvao bih je “magičnom posetom”. Putovanje vojvode od Ivrija putovanje je svakoga od nas; psihološke i narativne krivine, mnemoničke i izmišljene, iskustvene ili simboličke (u najčistijem smislu izraza) isprepletene su u neraskidivi čvor. Mislim, Gordijev čvor.”

Joan Aurel Murešan je rođen 1956. godine. Diplomirao je na Akademiji za vizuelne umetnosti Kluž Napoka. Doktorirao je u oblasti vizuelnih umetnosti i univerzitetski je profesor na Univerzitetu za vizuelnu umetnost i dizajn Kluž Napoka. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Rumuniji i inostranstvu. 

Samostalne izložbe:

2019 Art Museum Oradea / 2016 Zorzini Galleri u Bukureštu / 2002 Crescent Theatre, Birgmingem, UK / 2000 National Art Museum Kluž Napoka / 1998 National Theatre Galleries Bukurešt / 1997 Art Museum Oradea / 1996 National Art Museum Kluž Napoka / 1992 Odeon Galleri Bukurešt / 1984 Faclia Galleri Oradea / 1984 Orizont Galleries Bukurešt / 1981 UAP Galleries Oradea.

Međunarodne izložbe:

2017 Pecs Galleri, HU / 2011 Debrecin, HU / 2004 Trijenale umetnosti Debrecin, HU / 2003 Trijenale slikarstva, Przemsil, PL / 2002 L ‘Ecole des Beauk Arts, Lijež, BE / 2001 Bad Kissingen, DE / Amsterdam, Holandija / Budimpešta, HU / 1999-2000 Arts Europe, Mercato 2000, Režija Emilia, IT / 1999 Budimpešta, HU / Chateau „La Gruiere”, SZ / 1995 DE / 1994 Rumunski kulturni centar, Pariz, FR / 1992 Lisabon, PT / Vac, HU / 1991 KSKSI Bijenale umetnosti u Sao Paolu, BR / 1990 Szombatheli, HU.