Dunavski dijalozi 2015 – treći međunarodni festival savremene umetnosti podunavskog regiona (www.danubeartfest.org)

28. avgust – 30. septembar
Novi Sad – Apatin

16 izložbi, 20 događaja, 14 lokacija u Novom Sadu, 3 lokacije u Apatinu, simpozijum
56 umetnika + 15 teoretičara umetnosti iz 13 zemalja podinavskog makro regiona

Otvaranja:

Apatin 28, avgust,
Novi Sad 7. i 8. septembar 2015

DD2015 radovi umetnika i foto HiRes ZA PREUZIMANJE ovde…

Zemlje: Dunavski makro region – Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Slovenija, Češka Republika, Bosna i Hercegovina, Crna Gora. Fokus ex jugoslavija pored Srbije i Hrvatske koje su učestvovale u prethodnim izdanjima u novom izdanju predstavljamo umetničke scene BIH, Slovenije i Crne gore.

Istorija: Festival savremene umetnosti podunavskih zemalja Dunavski dijalozi je 2012. godine kao pilot projekat pokrenula galerija Bel Art u saradnji sa Erlin galerijom iz Budimpešte. U nultom izdanju u pretrovaradinskom podgrađu na levoj obali Dunava priređene su 4 izložbe u kojima su učestvovli po jedan mađarski i jedan srpski umetnik. 2013. godine održan je prvi zvaničan festival na kome je učestvovalo 80 umetnika iz 10 zemalja. Prošle godine na Dunavskim dijalozima 2014. na 18 izložbi učestvovalo je 90 umetnika, kuratora i kritičara iz regiona,

Koncept feativala je da svaka zemlja izborom selektora iz matične zemlje predstavi aktuelnu scenu, priređuju se izložbe u kojima učestvuju umetnici iz celog regiona, ali i posebni umetnički programi, performansi, video projekcije, okrugli stolovi i radionice.

Tema Umetnost u doba (ne)emocionalnosti (centralna izložba i simpozijum). Temu Umetnost u doba (ne)emocionalnosti nametnula je atmosfera elektronski umreženog sveta, u kojem je čovek-pojedinac sve više uslovljen tehnološkim okružjem i integrisan u najrazličitije globalne situacije a sve manje je posvećen sebi samom, sopstvenoj emocionalnosti. Nezaustavljivo agresivna medijska kultura atakuje na našu personalnost, sve više potiskujući i smanjujući prostore inimnosti. Društvene mreže menjaju odnose među ljudima, pa nas besprekorno precizna elektronika svojim brojčanicima upozorava na dosegnuti broj „prijatelja“ koji su nam se pridružli svojim statusima: prijatelj više nije neko blizak, neko s kim smo u neposrednom kontaktu, s kim ćemo direktno razgovarati i ko će nas razumeti i s kim ćemo ostvariti emocionalni odnos – nego se takvima danas imenuju neki nama nepoznati i najčešće veoma udaljeni ljudi. Umesto stvarnih emocija – nudi nam se virtuelna komunikacija, svojevrsni surogat stvarnih ljudskih odnosa…

U vremenu kada slika/slikarstvo više nije dominantni vizuelni jezik; kada je zavladala vizuelnost zasnovana na tehnološkim slikama, kada je umetnička vizuelna jedinica podjednako proizvod čoveka i tehnologije – pojam emocionalnosti koja je dugo bila u središtu umetnikovog izraza, danas se itekako menja i problematizuje. Otvoreni su novi prostori umetnikovog delanja i stvaranja. Sve to donosi nove i drugačije umetničke situacije, rezultate i poruke. Zbog toga temu Umetnost u doba (ne)emocionalnosti smatramo odista provokativnom, uvereni da je u aktuelnom trenutku podjednako primenjljiva u umetničkim zbivanjima u zemljama proširenog podunavskog regiona.Kustosi izložbe su Hartvig Knak (Austrija), Vladimir Beskid (Slovačka) i Sava Stepanov (Srbija)

Cooperation extended

Zanimljivi deo programa Dunavskih dijaloga uveden prošle godine izložbama 235 km, 100 godina: srpski i austrijski umetnici danas priređenim u Zrenjaninu te u austrijskim gradovima Badenu i Medlingu naslovljen je Cooperation extended. Radi se zapravo o nastavku umetničkih susreta ostavrenih u prethodnom izdanju. Tako će u okviru Dunavskih dijaloga 2015 krajem godine biti priređene izložbe slovačkih umetnika u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i srpskih umetnika u Kunsthale-u u Košicama (Slovačka)
Organizatori Festivala kreativno koriste specifičnost Novog Sada i svojim programima povezuju pešačku zonu užeg centra grada. U toku trajanja festivala Novi Sad se transformiše u jedinstven i dinamičan umetnički ambijent. Svedoci smo da se u našem gradu razvija jedinstven festival savremene vizuelne umetnosti na kome se susreću, razmenjuju umetničke ideje, umrežavaju i realizuju zajednički projekte umetnici, kustosi, institucije podunavskog regiona.

Direktorka festivala je Vesna Latinović a umetnički direktor likovni kritičar Sava Stepanov.

Festival podržavaju Sekretarijat za kulturu APV, Grad Novi Sad, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Austrijski Kulturni Forum, Opština Apatin, brojni partneri i prijatelji.

.