DUNAVSKI DIJALOZI 2015 03

 

ANOUK LEDERLE

/Menadžer u kulturi (Rumunija/Francuska)/

Moj prvi utisak o Dunavskim dijalozima 2015 bio je poput rapsodije! Savršeno orkestriran od strane Vesne Latinović i Save Stepanova. U ponedeljak, 7. septembra započeli smo zaranjanjem u Slovačkoj, a zatim smo pošli putem otkrivanja drugih prostora konvencionalnih i nekonvencionalnih u Novom Sadu, da bismo završili uvidom u Srbiju prolazeći kroz Austriju, Bugarsku, Sloveniju i Crnu Goru. Selektor i umetnik svake zemlje upoznao nas je sa svojim univerzumom. Kretali smo se kao u procesiji kroz grad koji prevazilazi granice. Drugi dan je takođe bio obeležen poput muzičke partiture. Veoma interesantan simpozijum tokom pre podneva dao nam je priliku da zaokružimo temu Umetnost u doba (ne)emocionalnosti. Popodne je bilo posvećeno drugačijem putovanju kroz grad, zahvaljujući Mađarskoj, Hrvatskoj, Nemačkoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini. Atmosfera je bila prijateljska i širokoumna sa puno diskusija među učesnicima. Lično, veoma su me impresionirali radovi sledećih umetnika: Karl-Heinz Ströhle (Austrija) i Dan Maciuca i Vlad Ovariu (Rumunija). Pretstavljaju zaista interesantan uvid u nove trendove podunavskih zemalja u pogledu vizuelnih umetnosti.

 

ANA VRTAČNIK

/Slikarka (Srbija)/

Simpozijum „Umetnost u doba (ne)emocionalnosti“ svakako je izuzetno iskustvo. Kao mladi umetnik, imala sam priliku da čujem niz kvalitetnih teoretskih predavanja iz oblasti vizuelnog mišljenja za koje verujem da će mi biti od velikog značaja za sopstvena dalja istraživanja. Na temu kako je umetnost pozicionirana u doba (ne)emocionalnosti i kako odgovara na zahteve vremena u kome nastaje, neki od najvećih teoretičara i istoričara umetnosti odgovarali su na različite načine kroz bogato sopstveno iskustvo. Upravo u tome vidim najveću čar simpozijuma, u konglomeratu različitih ideja i varijaciji odgovora na postavljenu, danas veoma aktuelnu, temu.

 

 SANJA KOJIĆ MLADENOV

/Direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (Srbija)/

U vremenu gašenja ili restrukturiranja mnogih tradicionalnih likovnih manifestacija u regionu, veoma su bitne prilike koje omogućavaju šire sagledavanje internacionalne umetničke scene. Festival Dunavski dijalozi koji se postepeno razvija i svake godine okuplja sve više saradnika, postaje retko mesto kod nas na kojem je moguće prezentovati brojne savremene umetničke koncepte, afimacijom veoma važne ideje uspostavljanja dijaloga i relacija između protagonista lokalne i međunarodne, naročito regionalne umetničke scene. Ovogodišnje izdanje festivala je svojom uspešnom prezentacijom pokazalo da je bitno istrajati i kontinuirano se razvijati, kako bi se na osnovu iskustva i novih partnerskih mreža stalno kvalitativno unapređivao protok informacija i koncepcijski pristup aktuelnoj umetničkoj praksi dunavske regije.

 

 LANA GUNJIĆ

/Turizmolog, menadžer u kulturi (Srbija)/

Prvi put sam prisustvovala Dunavskim dijalozima i mogu izraziti samo zadovoljstvo, kao i želju da i naredne godine budem posetilac. Festival originalnog koncepta, sa aktuelnom tematikom i izuzetno interesantnim sadržajem ima mnogo toga da pruži. Najviše mi se svidela dinamičnost, atmosfera i umetnički ambijent koji posmatrača čini uvek uključenim u ono što se dešava oko njega.

 

ERVIN EROŠ

/Direktor Centralnoevropske službe za prekogranične inicijative na Balkanu (Srbija)/

Ove godine imali smo čast da organizaciju VII omladinskog foruma “Mladi kao pokretačka snaga EU” spojimo sa svečanošću otvaranja Festivala savremene umetnosti podunavskih zemalja Dunavski dijalozi 2015. Dunavski dijalozi, kao jedan od najznačajnijih umetničkih događaja u regionu, imao je uticaj i na rad našeg Foruma, gde su mladi, podstaknuti radom umetnika iz podunavskih zemalja, pokrenunuli konstruktivni dijalog o svojoj budućnosti. Uzimajući u obzir impresije naših učesnika kao i moje lično, mogu reći da je umetnički program Dunavskih dijaloga ove godine bio posebno interesantan, provokativan i inspirativan. Posećenost ovog festivala pokazala je da je regionu potrebno više umetničkih dešavanja sa ovako kvalitetnim programom i organizacijom i nadamo se da će Festival prerasti u manifestaciju koja će se održavati više puta godišnje na radost čitavog regiona.